Što je Ultimate?

Igra u kojoj se potrebno neprestano kretati i obilježjima američkog nogometa, košarke i nogometa. Ekipu čini 7 igrača/ica i igra se na terenu vrlo sličnom am. nogometu.

Postoje tri divizije:

  • Open - muška divizija
  • Woman - žene
  • Mixed - gdje muškarci i žene igraju zajedno.

Cilj igre je uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni i tako postići poen. Disk se kreće po terenu uspješnim dodavanjem između suigrača. Disk se može kretati u bilo kojem smjeru i vrijeme napada nije ograničeno. Kada igrač primi disk mora se zaustaviti i ima 10 sekundi da doda disk, u protivnom dolazi do turovera. Svi turnoveri rezultiraju promjenom posjeda diska.

Utakmice se igraju do 15 poena i svaki poen počinje sa bacanjem iz jedne end zone u drugu. U igri ne postoje sudci, već igrači međusobno rješavaju sve sporne situacije. Iznimno se naglašava fair play, poštivanje ostalih igrača i pravila igre.

Ultimate se danas igra u preko 80 država i broji preko 7 milijuna igrača/ica diljem svijeta.

Spirit of the game


Spirit of the Game je glavni i temeljni element ovog sporta. Vrlo je sličan fair play-u i sportskom ponašanju, ali ga Ultimate posebno ističe. Sažet je u ovom uvodnom pravilu igre:

"Svi igrači su odgovorni za primjenu i pridržavanje pravila igre. Ultimate se zasniva i oslanja na Spirit of the Game koji stavlja odgovornost na svakog igrača da poštuje fair play. Vjeruje se da niti jedan igrač neće namjerno prekršiti pravila igra. Zbog toga nema oštrih kazni za prekršaje, već se koristi metoda ponavljanja akcije koja simulira što bi se najvjerojatnije dogodilo da nije došlo do prekršaja."

Ponašanja poput namjernog fauliranja, varanja, opasne igre, nekorektnog razgovora i slično, protive se Duhu Igre. Igrači se često nađu u situaciji da prekršajem ili nekim drugim nepropisnim ponašanjem mogu sebe ili svoju momčad staviti u prednost, no igrači su moralno dužni pridržavati se pravila. Pošto u Ultimate-u nema sudaca, održavanje i primjenjivanje Duha Igre je vrlo važno. Igrači moraju znati pravila igre, igrati pošteno bez varanja i poštivati protivnika. Integritet sporta ovisi o odgovornosti svakog igrača da poštiva Spirit of the Game.

Svaka ekipa na kraju svake utakmice ocjenjuje Spirit protivnika, te se ekipi sa najboljom ocjenom na kraju turnira dodjeluje pehar i priznanje za Spirit of the Game, bez obzira koje mjesto osvojili.

WEB TRGOVINA FRIZBI.HR

info@frizbi.hr

+385 (0)98 1659 947

Sjedište tvrtke Avilla projekti j.d.o.o.

Prilaz Gjure Deželića 65, 10000 Zagreb, Croatia

Frizbi logo